Documentaires
Wie bewaart die heeft wat.
En wie, zoals Chris, niet echt een archivaris-gen heeft, zal in de loop der jaren veel verliezen. Maar misschien is dat ook wel de charme van de radio: je hebt niet eens de kans om je vis er in te verpakken.
Hiernaast een paar documentaires die nog ‘gered’ konden worden.
Er is ook een serie te beluisteren waarin ik verhalen zocht achter bijzondere opnames:
Bureau Gevonden Geluid
Kaal of kammen?
Nadat de kapper heeft gezegd dat ie wegens ‘dunner haar’ aan de pillen en sprays moet, stort Chris zich in de wereld van de wijkende haargrens. Een zogenaamde hit-and-run documentaire (snel maken voor een beperkt budget) die werd uitgezonden in VPRO’s De Avonden.
Radiolog
Voor De Avonden maakte Chris ooit een radio-antwoord op het weblog. En, nu hij het nog eens beluisterde, dacht ie zelf: helemaal niet gek. Leuk experiment eigenlijk. Idee was: neem een week lang je recorder mee, neem dingen op, volg het nieuws en maak 20 minuten radio. De slow-intro is van Wim Noordhoek.
Bellen met Hummie
Portret van Hummie van de Tonnekreek, oud hoofdredactrice van het roddelblad Weekend en eindredactrice van het legendarische programma Big Brother. Chris spreekt haar alleen via de telefoon. Wel mag hij met haar huishoudster door haar huis lopen. Daarnaast ontmoet hij een goede collega, een zus en een voormalige hartsvriendin. Én hij onderwerpt haar aan een EQ test. Uitgezonden in Het Radio Atelier op Radio 1.
Leonard Roggeveen
In een antiquariaat vond Chris ‘Draadloze ogen’,
een jongensboek van de schrijver Leonard Roggeveen. Het bleek een spannend, vlot geschreven verhaal en dus besloot Chris op onderzoek uit te gaan. Wat was Roggeveen voor een persoon? Worden zijn boeken nog gelezen? En waarom worden ze niet opnieuw, in hun oorspronkelijke vorm, uitgegeven? Uitgezonden in VPRO’s De Avonden.
Het spookcafé
Jarenlang hing er een briefje achter de ramen: ‘Niet te koop of te huur’. En toch hebben honderden, misschien wel duizenden mensen een briefje in de brievenbus gestopt in de hoop dat ze het legendarische Amsterdamse Café Brandon mochten overnemen. Tevergeefs. De oude uitbaters, Jan en Corrie Brandon, woonden boven de zaak en tijdens hun leven zou het café gesloten blijven. Wat maakte Brandon zo legendarisch en waarom bleef het meer dan 15 jaar gesloten? En klopt het dat het meest gewilde café van Amsterdam nu eindelijk weer geopend wordt? Het werd een levendige zoektocht vol verhalen over een bijzonder café en haar bezoekers, uitgezonden bij De Avonden.
Het Proces
De allereerste documentaire die Chris ooit maakte gaat over kunstenaar Ronald de Bloeme die tijdens de jaarlijkse 1 mei rellen in Berlijn een steen naar de politie gooide. Na zijn daad werd hij opgepakt en reisde hij 3 maanden lang van gevangenis naar gevangenis, waar hij verdwaalde in een bureaucratisch steekspel dat geschreven lijkt te zijn door Kafka. Uitgezonden in het legendarische KRO programma Damokles (nog net voordat het werd opgeheven).
De Hollandia Bron
De Hollandia Bron
Wanneer Chris in het bezit komt van een oud lesboekje blijkt dat hij jarenlang op een steenworp afstand heeft gewoond van de Hollandia Bron. Deze bron bleek de leverancier van helend water voor een heus kuuroord in Haarlem. Uitgezonden in het VPRO programma De Avonden.
Oogkracht
Hoe ziet de levensloop van een boek er precies uit? Chris onderzoekt het aan de hand van zijn fictieve debuutroman Oogkracht. Een programma over de geboorte en dood van een boek, uitgezonden bij De Avonden.
Het Uitzicht (een kort dingetje)
Samen met zijn toen 3-jarige zoontje Joep beschrijft Chris het uitzicht vanuit zijn werkzolder, uitgezonden bij De Avonden.